Znebi se želje po sladkem s tem preprostim receptom

Ogljikovi hidtrati med hujšanjem - Znebi se želje po sladkem - želje po sladki hrani

Na današnje (rojstnodnevno) jutro me je razveselilo pismo ene mojih varovank, s katero sva začeli sodelovati pred dobrimi 3 tedni. Name se je obrnila, ker jo pestijo pogoste želje po sladkem. Gre za mamico z leto in pol starim otrokom, ki se “še vedno” bori s poporodno težo.

Še vedno sem dala kar pod navednice, ker gre za nekaj povsem naravnega in običajnega.

Nismo vse mamice enake.

Nekaterim grejo hitro vse kile dol. Pri drugih gre bolj počasi. Najslabše je, če se med seboj primerjamo in smo slabe volje, če 1 mesec po porodu nismo fit kot x zvezdnica (ne vem, katero bi lahko omenila, ker ne sledim 😁).

Za nami je najtežje, fizično najbolj naporno obdobje v življenju. Dajmo si čas, poskrbimo za otroka, ko smo pripravljene pa se lotimo še postave, ok?

Zakaj se pojavijo želje po sladkem?

Kot v vsakem primeru, sva tudi z Darjo najprej opravili vse potrebne analize in izračune. Pisala je dnevnik prehrane 7 dni in odgovorila na vprašanja za analizo življenjskega sloga, jaz pa sem medtem opravila vse potrebne izračune.

Po 7 dneh sem prejela dnevnik in čas je bil za analizo prehranjevalnih navad: izračun kaloričnega vnosa, razmerij makrohranil in oceno kvalitete prehrane.

Tudi v tem primeru je bil vzrok za pogoste želje po sladkem razviden pravzaprav že na “golo oko”: Darja v prvi polovici dneva ne zaužije skoraj ničesar konkretnega. Posledično je nenehno lačna, njen organizem je v stalnem stanju stradanja, zato si zaželi visokokalorične hrane – sladkarij.

 

Znebi se želje po sladkem

Naj omenim še, da Darja ne je večino mesa in nekaterih mlečnih izdelkov. Kljub temu sva se po manjših prilagoditvah uskladili glede novega prehranskega načrta tako, da sva obe zadovoljni. 😄

Koliko obrokov dnevno je idealno?

O številu obrokov se veliko govori, a tukaj ni univerzalnega odgovora, ki bi veljal za vsakogar.

Nekaterim bolj ustrezajo 3 večji obroki in s tem ni prav nič narobe.

V dotičnem primeru pa je zagotovo najboljša rešitev 5 obrokov, utrezno razporejenih skozi dan. To je pravzaprav preprost recept, po katerem se zelo hitro znebimo želje po sladkem.

“Jedilnika se držim 14 dni. Prvič v življenju že 14 dni ne jem sladkarij in nimam neke posebne potrebe po njih :)) Tele malice vmes mi res pomagajo, da se nasitim še posebej jogurt popoldan,” mi je danes zjutraj pisala Darja.

Samo 14 dni sva potrebovali, da sva se znebili želje po sladkem in trik je samo eden: upoštevanje pravil zdravega prehranjevanja.

 

Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360

Sledi nam tudi na Facebooku.

Komentarji

komentarjev