Zdrave, pestre in slastne šolske malice

Vam je zmanjkalo idej, kaj otroku pripraviti za šolske malice, da bo zdravo in okusno ter dovolj pestro, da se jih otrok ne bo naveličal? Preverite odlične ideje prehranske svetovalke Tanje Baća! (Objavljeno na portalu: Ringaraja.net)

Zdrave šolske malice
Šolska malica je lahko več kot sendvič, sadež ali čokoladica.

Šolske malice so lahko pestre, zdrave in slastne

“Kot običajno ostajam zvesta svoji ideji, da mora prehrana biti preprosta in nam priprava ne sme vzeti preveč časa. Vsekakor je priporočljivo, da obroke za otrokovo šolsko malico pripravimo za par dni vnaprej, vendar ne več kot za tri dni,” svetuje prehranska svetovalka Tanja Baća, ki starše opozarja, da pri pripravi šolske malice ne pozabijo, da je poleg vsakodnevnega uživanja uravnotežene prehrane z dovolj sadja in zelenjave, polnovrednimi žitaricami in beljakovinami z visoko biološko vrednostjo za otrokovo zdravje in zdrav odnos do hrane pomembno tudi to, da otroci in mladostniki razvijejo zdrave prehranjevalne navade, kot na primer okus in privlačnost obroka.

“Za vse starše na Ringaraja.net sem zato pripravila nekaj idej za zdrave šolske malice, ki bodo vaše malčke zagotovo prepričale, da je zdrava hrana lahko tudi slastna, pestra in zabavna. Kdo pa pravi, da otroška posoda za šolsko malico ne more skrivati slastnih, zdravih in hranilno bogatih dobrot.”

Tortilja s piščancem in bučkin čips

Za tortiljo s piščancem potrebujemo tortiljo (ki jo lahko tudi kupimo), na katero namažemo pretlačen avokado ter dodamo pečene piščančje prsi (ki jih lahko spečemo za dva dni), narezano kislo kumarico in koruzo. Malico s tortiljo s piščancem lahko popestrimo s porcijo bučkinega čipsa za prilogo.
Za bučkin čips bučke najprej narežemo na kolobarje, jih premažemo s oljčnim oljem ter začinimo s soljo, poprom in česnom v prahu. Bučke obrnemo in postopek ponovimo še na drugi strani. Bučke nato spečemo v pečici na peki papirju na temperaturi 200 stopinj Celzija in sicer na vsaki strani 15 minut. In bučkin čips je pripravljen!

Riževa solata s tuno in ohrovtov čips

Najprej skuhamo polnozrnat riž, ki mu skuhanemu dodamo kuhan korenček, grah, konzervo tune in dve žlici čičerike. Solato lahko postrežemo samostojno ali jo popestrimo s prilogo ohrovtovega čipsa, ki ga pripravimo tako, da listom ohrovta odstranimo sredico in jih narežemo na večje rezine. Nato vmešamo žlico oljčnega olja ter začimo s soljo, poprom in sladko papriko. Vse skupaj dobro premešamo in položimo na peki papir ter v pečici pečemo na 180 stopinj približno 10 do 15 minut.

Pečene piščančje prsi in korenček “po francosko”

Za otroke, ki ne smejo jesti glutena in izdelkov, ki gluten vsebujejo, bo tale šolska malica odlična popestritev brezglutenskega jedilnika. K pečenim piščančjim prsim se odlično prilega korenček “po francosko”, ki ga pripravimo tako, da korenček narežemo na palčke in ga damo v posodo. Nato dodamo žlico oljčnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj in sladko papriko ter vse dobro premešamo. Korenček z začimbami položimo na peki papir in v pečici pečemo na 220 stopinj približno 25 minut. Francoska in brezglutenska šolska malica je pripravljena!

Testeninska solata s pršutom in gobami

Polnozrnate testenine skuhamo al dente. Pršut (lahko tudi kuhan ali pečen) narežemo na manjše trakove, vložene gobe narežemo. Vse sestavine položimo v posodo in dodamo eno žlico kisle smetane ter priljubljene začimbe. Solato lahko postrežemo tudi s cvetačo, kuhano na pari.

Kuskus “caprese”

V ponvi na oljčnem olju rahlo popražimo česen in češnjevec. Zelenjavo zmešamo s kuhanim kuskusom, dodamo nekaj bazilike (še najbolje sveže) in koščke mocarele. Če ima otrok rad kuhana jajca, lahko h kuskusu dodamo še kuhano jajce.


Pripravljeno za portal Ringaraja.net.

Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi nam na Facebooku


 

Komentarji

komentarjev

0

Zaradi zagotavljanja prijetne uporabnišle izkušnje spletna stran uporablja piškotke. Več

Spletna stran uporablja piškotke. Ampak brez skrbi, dietni so :)

Zapri