Upravljanje s časom: Mamica, gospodinja, študentka in podjetnica

Zaposlene mamice

Ne, ne govorim o štirih osebah, ampak o eni sami, ki je vse to naenkrat – vse več nas je takih in še več jih bo v prihodnje 🙂

Ogromno mamic zmore in dela vse to… in še več. Brez izjeme imajo take osebe vsaj eno skupno lastnost – od življenja zahtevajo maksimalno, in eno skupno veščino – vse so mojstrice upravljanja s časom.

Članek sem se odločila napisati iz dveh razlogov:

  1. Da vas motiviram in vam dokažem, da se vse zmore, če se le hoče.
  2. Da vam podam kakšno idejo o tem, kako bi lahko tudi v svojem življenju naredili prostora za dodatne aktivnosti.

Materinstvo je 24 urna “služba”, ki ne dopušča počitka.

Kako najti čas za še kaj več?

Vsaka mamica – gospodinja – študentka – podjetnica si organizira svoj čas za aktivnosti po svoje. Nič pa ni prepuščeno slučaju. Določiti je treba tedenske in dnevne obveznosti in se jih (čim bolj) držati.

Vsak primer je zgodba zase, pri meni gre pa nekako takole:

Ko je moja sedem-mesečna punčka budna, se z njo igram, jo hranim, previjam, z njo hodim na sprehode in vse ostalo, kar paše zdraven. Tudi telovadiva skupaj – uporabim jo za utež, kar ji je skrajno všeč – tako združim koristno z zabavnim. Vendar je za otroka pomembno tudi, da se nauči igrati sam in prav takrat je moj čas za kuhanje, pospravljanje in ostala gospodinjska opravila. Mamice obvladamo vsa ta opravila dovolj, da jih delamo v šesti prestavi 🙂

Na srečo sem svojo punčko navadila na dnevne počitke in prav med spanjem je čas, ki ga posvetim študiju, pisanju ter pripravam novega poslovnega projekta; zdaj sem seveda še na porodniškem dopustu, vendar podjetnica nikoli zares ne počiva! 🙂 Tudi oče je hvala bogu prisoten in mi pomaga tako, da se vsaj eno uro vsak dan ukvarja z otrokom, medtem se običajno posvetim študiju.

Za študijske in poslovne dejavnosti imam dodaten, zelo natančen načrt  – načrt za naloge in učenje ter za posamezne poslovne aktivnosti. Na ta način sem veliko bolj produktivna in zelo učinkovito porabim svoj zelo omejen čas.

Kot vidite, vse se da, če se le hoče.

Res pa je, da tako življenje ne vključuje veliko počitka. Vendar v zameno ti da zadovoljstvo, da se ukvarjaš s tem, kar te veseli in da živiš polno, izpolnjujoče življenje.

Kar se mene tiče, je počitek precenjen 😉 Življenje je tako kratko. Ko bomo stari, mislite da bom s ponosom gledala nazaj na svoje življenje in si rekla: “Madona, res sem si fino spočila!” 😛

Ne.

Ponosna bom na vse, kar SEM dosegla – in se smejala vsemu, kar sem ušpičila 😀

 

Za vas pišem Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje

 

Komentarji

komentarjev