Špinača je super-solata, ki jo lahko pripravimo na sto in en način

špinača

Današnje superživilo se nanaša na moj prvi afterfitness obrok po zeeeelooo dolgem času. Današnja zvezda je špinača, zagotovo kraljica med listnatimi solatami. Je ena redkih živil, bogata z vitaminom K, katerega najpomembnejša naloga je skrb za močne kosti.

Bogastvo antioksidantov

Špinača je živilo z izjemno visoko hranilno gostoto, a to nam pove že njena barva. Vemo: bolj kot je temna zelenjava, več hranilnih snovi vsebuje. Špinača vsebuje 10 vrst flavonoidov in karotenoide, zaradi česar ima močne antioksidative in protivnetne učinke. Med najbolj pogoste posledice oksidativnega stresa štejemo bolezni srca in ožilja, predvsem povišan krvni pritisk in aterosklerozo. Za vnetja pa vemo, da so med drugim vzrok za nastanek in razvoj rakavih obolenj.

Poleg že navedenih vsebuje tudi druge superjunake prehrane, kot so na primer vitamine C, K in B9 ter provitamin A in minerale železo, cink, mangan in kalcij.

Hranilna vrednost – surova špinača:

špinača
Hranilna vrednost (Vir)

 

Uporaba špinače je res neomejena. Najbolje je, če (sploh mlado) jemo surovo in tako ohranimo vse naštete hranilne snovi, ki nam pomagajo ohranjati in krepiti zdravje.

Poigramo pa se lahko s številnimi različicami in oblikami:

  • v zelenjavnih juhah
  • v omakak za jedi iz mesa
  • v omakah za testenine, riž ali njoke
  • za zajtrk z jajčki
  • v barvitih solatah
  • kot prilogo

A pozor … čeprav je super herojka med solatami ima tudi svoje slabe lastnosti – kot jih ima vsaka dobra stvar 🙂

Vsebuje namreč nitrate, ki sami po sebi niso strupeni (imajo celo nekatere koristi za človekov organizem (Vir)), vendar se 5% le-teh v prebavnem traktu pretvori v nitrit, ki pa je strupen.

Pretiravanje torej niti v primeru tako hranilno bogatega živila ni priporočeno – očitno je “vsega po malo” res najboljša opcija, a ne?

Še ideja za zajtrk ali super obrok po fitnesu 🙂

Špinačko sem minutko poparila in jo pojedla za prilogo (brez dodajanja česarkoli) z jajčki in kosom ovsenega kruha. Pa še malica me čaka za potem 🙂

PS: Sadja raje ne zaužijemo skupaj z drugimi živili, ker bi to zaviralo prebavo ter povzročalo nepotrebno fermentacijo v prebavilih in delno uničenje hranilnih snovi v sadju.


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi nam na Facebooku


 

Komentarji

komentarjev