Pozitivni učinki breskev – od zdravja pa vse do lepote

Eno izmed mest najtežje pričakovanih sadežev domačega sadovnjaka zagotovo pripada breskvi … in končno sem jih dočakala. Prejšnji vikend sem bila na obisku pri očetu in res ga moram res pohvaliti, kako lepo skrbi za vrt in sadovnjak (letos prvič sam 😔). Češnja je prva bogato obrodila in že je na vrsti breskev, katere sadež je idealen za hranljivo, nizkokalorično malico. Poglejmo si, kako nas breskvice pocrkljajo iz znotraj nazven.

pozitivni učinki breskev - od zdravja pa vse do lepote

Vsestranski pozitivni učinki breskev – od zdravja pa vse do lepote

#1 Bogate z antioksidanti

Že 1 sama breskev pokrije do 15% potreb organizma po vitaminu C – še več, če jo poješ takoj, ko jo utrgaš z drevesa 🙂

Vitamin C pomaga tvojemu telesu, da se zdravi, krepi imunski sistem in kot antioksidant zavira staranje.

Betakaroten je ravno tako antioksidant in daje sadežu oranžen odtenek. Poleg njegovega antioksidativnega učinkovanja se v telesu pretvori v esencialno hranilo, nujno potrebno za zdravje oči – vitamin A.

Seveda se vloga vitamina A ne zaključi tukaj; sodeluje v mnogih telesnih procesih, med drugim skrbi za dobro delovanje imunskega sistema.

Vsebujejo tudi nekaj vitamina E – antioksidanta, ki krepi imunski sistem in skrbi za dobro pretočnost žil.

#2 Vsebujejo vlaknine

Srednje velika breskev ima približno 3g vlaknin, kar pomeni desetino vlaknin, ki jih nujno potrebuješ za zdravje svojega črevesja, nemoteno in živahno prebavo ter posledično za splošno zdravje svojega organizma.

#3 Pomagajo uravnavati telesno težo

Breskve vsebujejo približno 60 kalorij na sadež. Zaradi visoke vsebnosti vode (kar 85%) in vlaknin pa nas kljub temu nasitijo – bolj kot neko drugo živilo z višjo energijsko gostoto, kjer bi 60 kalorij zaužili že z enim ali dvema grižljajema.

DETOX IN HUJŠANJE

#4 Skrbijo za lep nasmeh

Breskve vsebujejo fluor in prispevajo k zdravju zob, saj ščitijo zobe pred bakterijami.


Ko so breskve zrele, jih hranite v hladilniku, tako bodo izgubile manj vitamina C.


#5 So odlična protiutež nezdravi hrani

Pretirano uživanje slane hrane (vse, kar je predelano, načeloma vsebuje prevelike količine soli) škoduje našemu zdravju iz mnogih vidikov:

  • manjšuje gostoto kosti
  • viša krvni tlak
  • lahko je celo vzrok za ledvične kamne

Breskve so bogate s kalijem – elektrolitom, ki je skupaj z natrijem in klorom izredno pomemben za zdravje vseh celic, tkiv in organov.

Presežek soli (natrija) poveča potrebe organizma po kaliju.

5 dobrih razlogov za redno uživanje breskev, kajne?

Se ti zdi prispevek uporaben? Povej naprej 🙂

 

Tanja Baća, svetovalka prehrano in zdravo življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi našim nasvetom tudi na Facebooku

 

Komentarji

komentarjev

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

0

Zaradi zagotavljanja prijetne uporabnišle izkušnje spletna stran uporablja piškotke. Več

Spletna stran uporablja piškotke. Ampak brez skrbi, dietni so :)

Zapri