Povišan krvni tlak: Kaj lahko naredimo?

 

Hipertenzija

Po zadnjih raziskavah ima že več kot polovica odraslih Slovencev povišan krvni pritisk.

Naš krvni pritisk pravzaprav nenehno niha in je to popolnoma naraven fiziološki pojav. Krvni pritisk se poviša po obroku, pri fizični aktivnosti, kajenje in kava višajo tlak, bolečina, govorjenje…

O hipertenziji govorimo, kadar je sistolični (zgornji) tlak nad 140 in diastolični (spodnji) 90 in več. Takrat običajno pacient dobi predpisana zdravila, s katerimi niža svoj krvni tlak.

Daljša izpostavljenost visokemu krvnemu tlaku povzroča zoženje in lahko tudi zamašitev žile, popolnoma se spremeni tudi mišična plast žilne stene. Taka žila rada poči, čemur sledi srčna ali možganska kap, oziroma gangrena, če je zamašitev na enem od udov.

Hipertenzija sčasoma okvari tudi srčno mišico. Zaradi večjega napora pri črpanju se stene najprej odebelijo, sčasoma pa se srce raztegne in opeša, saj ne zmore več prečrpati zadosti krvi. Takrat se razvije srčna vodenica. V pljučih in kasneje v nogah ter trebuhu se začne nabirati voda – bolniki težko dihajo, pride tudi do otrdelega, okroglega trebuha.

– Kako si lahko pomagamo?

Nikakor ne odvrzite takoj zdravil, saj je potreben čas, da s pravilno prehrano ponovno vzpostavite normalen krvni tlak.

– Kaj viša krvni tlak:

Kajenje, prekomerna telesna teža, alkohol, preveč soli, mastna in procesirana hrana…

– Kaj niža krvni tlak:

Prehrana bogata s sadjem in zelenjavo, posebej živila bogata s kalijem, magnezijem in kalcijem, ki nižajo krvni tlak, redno zmerno gibanje…

S spremembo življenjskega sloga lahko odpravite hipertenzijo. Jemanje zdravil je smiselno, kadar za težavo ni druge rešitve. Pri visokem krvnem tlaku je rešitev preprosta: zdrava, uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žiti ter redna fizična aktivnost.

 

Komentarji

komentarjev