Postavitev ciljev: zakaj in kako?

V času razcveta osebnostne rasti se veliko govori o pomembnosti postavljanja ciljev in o strategijah doseganja le-teh. V poslovni sferi je to nekaj povsem običajnega, saj mora organizacija napredovati, se razvijati, uspešno konkurirati na trgu. A za naša življenja ne velja isto? Res, da se mogoče sliši malce kruto, ampak če želimo biti uspešni, razvijati svoje talente in izpolniti svoje potenciale moramo razmišljati enako kot organizacija: Obvladati moramo postavitev ciljev.

Cilji smart

 – K čemu ljudje pravzaprav stremimo?

Samouresničitev je na samem vrhu Maslowe piramide potreb. To je tisto k čemur vsi stremimo, kadar imamo zadovoljene vse ostale potrebe – fiziološke, po varnosti, ljubezni in pripadnosti ter spoštovanju. In v vseh nas obstaja potencial, da dosežemo sam vrh. Ne pravim, da je pot lahka. Ni… Je pa vredna truda!

Ljudje potrebujemo občutek, da smo nekaj ustvarili, pustili pečat, da je zaradi nas svet malo boljši 🙂 Za to potrebujemo v življenju smer: Naučiti se moramo kako dosegati prave cilje. In za to se moramo naučiti postavljati si prava vprašanja.

 – Osnova za postavitev ciljev: postavimo si prava vprašanja

1. Prvi korak: Kaj rad/a počnem? V čem sem dober/a? Kaj znam?

Preden začnemo s postavljanjem pametnih ciljev si moramo vzeti čas in priti zopet v stik s seboj. Ni treba hiteti. Čakali ste več let, ali desetletij preden ste začeli zopet razmišljati o sebi. Potrebovali boste nekaj časa, da se ponovno spoznate.

Razmislite o tem, kako radi preživljate čas, o čem ste sanjali kot otrok, kakšni so bili vaši talenti – se nadpovprečno hitro naučite jezika, imate radi številke, ste ustvarjalni, rišete, vrtičkate, imate radi živali, otroke..? Kaj bi počeli, če bi bili preskrbljeni?

Postavljajte si ta vprašanja, medtem ko sedite v miru in dihate, na sprehodu v naravi, med tekom, kuhanjem, pospravljanjem… skratka, ko je vaš um sproščen.

2. Drugi korak: Kako lahko svoj talent vključim v življenje, delo?

Zdaj, ko ste prišli v stik s svojimi talenti, je treba ugotoviti, kako jih boste razvijali, kako jih lahko vključite v vsakdan? Bo to vaša kariera? Alli mogoče nov konjiček, če ste s svojim delom zadovoljni?

V tej točki boste razmislili tudi o tem, kaj vas v življenju onesrečuje. Si ne vzamete časa zase, ste v slabi telesni formi, sovražite svojo službo, nimate dobrih odnosov z domačimi? Kaj si želite, da bi bilo drugače?

3. Tretji korak: Kaj oseba, ki živi tako življenje (kot smo določili v prejšnjem koraku), mora znati?

Zadnji korak pred začetkom postavljanja konkretnih ciljev in strategije za dosego le-teh je ta, da ugotovimo kaj nas loči od želenega načina življenja: Verjetno se bomo morali nečesa naučiti – obiskati tečaj, nadaljevati študij, usvojiti novo veščino, izboljšati zdravje ali formo…

Zapišimo na list vse ugotovitve vsakega koraka posebej, saj so osnova za uspešno postavitev ciljev. O tem, kako se cilji pravilno postavijo pa tukaj.

– Do takrat .. Uspešen lov na talente 🙂

PS: Bistvo dolgotrajnega zadovoljstva je preprosto to, da počnemo več stvari, v katerih uživamo.

 

Komentarji

komentarjev