Osvežilne pijače za otroke

Osvežilne pijače za otroke
Potreba po tekočinah se viša skupaj s temperaturo zraka. Medtem ko je za odrasle v vročih dneh dovolj povečana količina popite čiste vode, so za otroke, ki jim lahko ob slabši prehranjenosti hitro zmanjka elektrolitov, smernice nekoliko drugačne.
Prispevek Osvežilne pijače za otroke je prvotno napisan za Ringaraja.net.
Osvežilne pijače za otroke
Otroka vključite v mešanje ledenih sadnih zmešančkov.

Osvežilne pijače za otroke

“Glavni vir tekočine naj bo v vročih dneh tudi pri otrocih voda, vendar pri njih dehidracija ni edini problem. Ob pretiranem vnosu čiste vode lahko namreč pride do izgube elektrolitov. Še posebno, ko zaradi vročine otrok poje manj hrane. Zato ni odveč, če čisti vodi pridružimo kakšen drug, s hranili bogat napitek. Vendar pozor, to ne pomeni da namesto vode priporočam sladke ali gazirane pijače. Slednje, razen praznih kalorij, ne nudijo prav ničesar. Za Ringaraja.net sem zato pripravila nekaj veliko bolj zdravih idej za osvežilne poletne napitke za otroke,” nam je zaupala prehranska svetovalka Tanja Baća.
Elektroliti so minerali, ki se nahajajo v krvi in drugih telesnih tekočinah ter vsebujejo električni naboj plus ali minus. Sodelujejo v številnih telesnih procesih, med drugim uravnavajo količino tekočine v telesu, kislost krvi in delovanje mišic. Najpogostejši elektroliti so kalij, natrij, klorid, kalcij, magnezij in fosfor.

 

Kokosovo mleko in voda

Kokosovo mleko je izredno bogato živilo. Vsebuje vitamine C, E, B1, B3, B5 in B6 ter minerale železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Kokosovo mleko izdelujejo iz kokosovega mesa, tekočina znotraj sadeža pa je kokosova voda. Slednja je zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti pravi vir zdravja, bogata pa je tudi z vitamini in minerali, poleg tega seveda, da ima izredno osvežilni učinek. Kokosovo mleko in kokosovo vodo lahko otrok pije samostojno ali v kombinaciji z ledenimi sadnimi zmešančki.

 

Ledeni sadni zmešančki

Narava nam daje tisto, kar potrebujemo, in takrat, ko to potrebujemo. Z razlogom je poletje sezona osvežilnega sadja in nam nudi neskončno paleto zdravih, sladkih in osvežilnih možnosti. Za poletni osvežilni napitek preprosto zmešajte sadje, ki ga imate na voljo, skupaj z ledom in ledeni sadni zmešanček postrezite otroku. Če je sadje kislo, lahko dodate žličko meda ali drugega naravnega sladila. Da bodo zmešančki otroku privlačnejši, jim lahko dodate nekaj celih koščkov sadja (ali zelenjave) in seveda obvezno slamico, skozi katero teče “čarobna tekočina”.

 

Poigrajte se z naslednjimi slastnimi kombinacijami, ki jih je za Ringaraja.net zmešala in preizkusila Tanja Baća:

  • lubenica, ananas in limeta
  • lubenica in breskev
  • malina in kokos
  • limona in meta
  • banana in kokosova voda
  • lubenica in kumara

Na zdravo ohladitev!

Prispevek Osvežilne pijače za otroke je prvotno napisan za Ringaraja.net.

 

Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje, urednica portala 360 STUDIO, avtorica prispevkov za prehrano otrok na portalu Ringaraja.net

Pridružite se zadovoljnim študentkam online programa Znam jesti zdravo, kjer pridobite vso potrebno znanje, da uspešno preidete na zdrav način prehranjevanja in se za vedno poslovite od diet, ki vam dolgoročno načenjajo zdravje in vam otežujejo dosego zdravega telesa.

 

Komentarji

komentarjev