Načrtuj čas zase – da ne bo prepozno

čas zase

Ko bi vedela, kolikokrat so moji nasveti tebi obenem opomniki za mene samo… Tokrat še posebej! Zadnje čase veliko časa namenjam proučevanju načrtovanja in iskanju optimalnih rešitev, kako vse te naše obveznosti spraviti v vsakdan, da bi se nam življenje čim bolj poenostavilo. Večkrat je dokazano, da ravno načrtovanje in organiziranje opravil v časovni okvir ne samo nekajkrat poveča naše možnosti za uspeh na kateremkoli področju, temveč tudi pozitivno vpliva na dolgoročno motivacijo. Vse lepo in prav … opravila več ali manj (tudi če nezavedno) načrtujemo in organiziramo, kaj pa čas zase? Čas za sprostitev od dnevnih obveznosti, regeneracijo, počitek? Na ta del velikokrat marsikdo med nami pozabi.

čas zase

Vsi potrebujemo čas zase

Zadnjih 5 let res na polno pritiskam na plin. Od sebe zahtevam maksimalno na vseh področjih. Lahko ti dam en primer, da ti bo bolj jasno o čem govorim. Oktobra 2014 sem se pri 35. letih (in ni me sram) vpisala na faks ekonomije. Takrat sem že imela s.p. in sem večinoma delala v prodaji in marketingu za različna podjetja. Delala sem 10 in več ur dnevno, ker sem si želela pridobiti čim več izkušenj na tem področju – saj je plan v bližnji prihodnosti bil seveda moj samostojni projekt in delo na področju prehrane.

Mesec pozneje sem začela sodelovati s podjetjem, kjer sem večinoma predavala – kar se je zopet ujemalo z mojimi načrti. Bila sem super zadovoljna, kjub temu da je bil edini čas zase, ki sem si ga privoščila, tek ali meditacija v tamkajšnjem gozdu (takrat sem živela v Grosupljem).

Samo 4 mesece kasneje sem izvedela, da sem noseča in spomnim se, da je bila moja prva misel: Kako bom našla čas za vse svoje načrte ob otroku

Ampak jaz sem seveda trmasta in rekla sem si, da bom zmogla – otrok ne bo izgovor, da pozabim nase in na svoje sanje… Ti izgovori se hitro obrnejo v obžalovanje in celo očitanje kasneje v življenju – znano? Meni žal ja.

Tako sem skozi celo nosečnost ohranila turbo, med porodniškim dopustom pa celo dokončala študij in pripravila vse za zagon tistega solo projekta, ki sem ga imela v načrtu. Začetek dela z oktobrom pa ni bil kaj dosti drugačen od porodniške, saj gre Aria šele zdaj v vrtec.


Ne bom lagala. Hudo naporni so bili pretekli meseci. In odločitev je padla – čeprav s težkim, težkim srcem.

Potrebujem odmor in vzela si ga bom. Odmor od vsega, kar mi povzroča stres v življenju!

Da se posvetim samo temu, kar resnično rada počnem.

Naslednji meseci bodo posvečeni sproščanju, meditaciji in skrbi za svoje zdravje. In pisanju, v katerem uživam…

In ja, govorila sem o načrtovanju.

Čas zase je potrebno načrtovati, da ga izkoristimo čim bolje. Brez načrta hitro pristanemo anestetizirani pred teveji in dobesedno zabijamo dragocen čas za neumnosti. To ni počitek in to ni pametno porabljen čas zase.

Moj načrt vključuje aktivnosti, kot so tek ali hitro hojo v bližnjem gozdu, vsakodnevno meditacijo, jogo in obilo, obilo knjig. To je moj vsakodnevni načrt aktivnega sprošanja, ki verjamem, da mi bo prinesel tudi obilo svežih idej za nov štart – ko bo čas, seveda.

Prispevki, verjamem, bodo v bodoče še bolj zanimivi, raznovrstni in poglobljeni.

Upam, da ostaneš z mano in me bereš še naprej <3

 


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

PS: Če si čakala, da bo konec dopustov, da se lotiš prehranske preobrazbe in te mika online program Znam jesti zdravo, POHITI. Prijaviš se lahko samo še do 24. avgusta.

 

Komentarji

komentarjev