Kvinojin narastek s piščancem in zelenjavo

Že od nekdaj imam slabost za živila z izjemno hranilno vrednostjo – hecno, ampak to pri meni dejansko najbolj “pali” 🙂 – in kvinojo zagotovo uvrstimo v kategorijo prehransko izjemnih živil. Tokrat sem prvič pripravila kvinojin narastek s piščancem. Kot običajno sem malce priredila recept svojemu načinu kuhanja – kar pomeni, da ga je res enostavno pripraviti in da vam bo vse skupaj vzelo zelo malo časa.

Kvinoja – superžitarica prihodnosti

Kvinoja je prava zvezda zdrave prehrane. Vsebuje več beljakovin kot ostale žitarice, ne vsebuje glutena in je bolj bogata z rudninami, predvsem železom, magnezijem in fosforjem. Pred kuhanjem jo je dovolj dobro oprati pod vročo vodo, namakanje ni potrebno. Skuhamo jo v malenkost slani vodi, najbolje je, če uporabimo našo piransko sol. Namig: jod v nerafinirani soli pomaga v boju proti celulitu. 😉 Seveda tudi z nerafinirano morsko soljo ne smemo pretiravati, jo pa vsekakor potrebujemo v prehrani, saj ima pomembno vlogo v presnovi.

Kvinojin narastek s piščancem

SESTAVINE za 2 (precej lačni 😊) osebi:

  • 140 g kvinoje
  • 140g piščančjih prsi
  • 1 por
  • 2 korenčka
  • 1 večja bučka
  • 1/2 melancane
  • 100 g mocarele
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička sojine omake
  • sol, poper

Kvinojo dobro operemo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Medtem ko se kvinoja kuha, pripravimo piščanca z zelenjavo.

Na oljčnem olju najprej popražimo na kockice narezanega piščanca. Po 5 minutah mu dodamo vso zelenjavo, solimo in popramo ter pražimo še par minut. Nato dodamo sojino omako, malo vode in dušimo še 10 minut. Odstavimo z ognja, dodamo kuhano kvinojo in polovico naribane mocarele ter dobro premešamo.

Na pekač položimo peki papir in nanj enakomerno porazdelimo kvinojo s piščancem in zelenjavo. Dodamo še preostalo naribano mocarelo in pečemo v pečici (z ventilatorjem, da se naredi skorjica) na 180 stopinj še 5 do 10 minut.

Dober tek!


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi nam na Facebooku


 

Komentarji

komentarjev