Ko nam stres preprečuje hujšanje

Kako je že rekel Ford? “Če verjameš, da zmoreš, ali da ne zmoreš, v obeh primerih imaš prav!”  Pri hujšanju ni nič drugače. In v današnjem prispevku se osredotočamo na tisto drugo plat hujšanja – metafizično. Navsezadnje pravijo, da je hujšanje prej mentalni boj, kot fizični. Torej je osnovno prepričanje in vera v to, da nam bo uspelo, osnovni pogoj za uspeh. Hujšanja se moramo lotiti s pozitivno naravnanostjo do novega načina življenja in do fantastičnih sprememb, ki nas čakajo v življenju, kot posledica slednjega. Dobro se je tudi poučiti o morebitnih ovirah, s katerimi se bomo srečevali, saj bomo na ta način VEDELI, da je to naravno in ne pomeni, da karkoli delamo narobe, oziroma da nam hujšanje ne bo uspelo. Mogoče bo izguba odvečnih kilogramov potekala povsem gladko, mogoče ne bo. Pretirana pričakovanja in nestrpno čakanje rezultatov vodijo v razočaranje ter v stres. Stres pomeni dvig kortizola, se pravi skladiščenje, skladiščenje, skladiščenje. Ali nam lahko torej stres preprečuje hujšanje? Seveda! Poglejmo si kaj se zgodi.

 – Odziv organizma na stres

Kortizol je steroidni hormon, ki ga izloča nadledvična žleza in je pomemben predvsem pri odzivu našega organizma na stres – ko smo pod stresom, se njegov nivo poviša. Kortizol poveča krvni sladkor in pritisk ter zavira funkcije imunskega sistema. Značilno je nabiranje maščobe v predelu trebuha in ledvenem predelu, hiperglikemija, hipertenzija, izguba mišične mase, osteoporoza…

 – Kako ukrepamo, ko nam stres preprečuje hujšanje

Najprej se moramo prepričati, če je res težava v stresu:

  • Se prehranjujemo zdravo, uravnovešeno, energijsko ustrezno (ne premalo in ne preveč)?
  • Se gibamo svoji fizični pripravljenosti primerno?
  • Ali oboje zgoraj počnemo že vsaj 3 mesece?

Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno in rezultatov še vedno ni, se vprašajte:

  • Ali sem si postavil/a realne cilje?
  • Ali sem pričakoval/a prehitro in preveč?
  • Ali sem bil/a razočaran/a, ker moja pričakovanja niso bila izpolnjena?
  • Ali velikokrat izgubim motivacijo in voljo ter se želim vrniti k staremu načinu življenja?

Stres preprečuje hujšanje

Če ste tudi na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, potem vaša želja po hujšanju verjetno izvira iz napačne motivacije. Prava motivacija in pravi cilj sta namreč zdrav življenjski slog, katerega posledica je dobro zdravje, počutje in seveda hujšanje. Če pa je vaš prvotni in edini cilj gola izguba kilogramov (tudi to je pri prekomerni teži potrebno seveda) in niste sprejeli novega prehranskega režima in navade rednega gibanja, kot del vašega novega, izboljšanega življenja, boste stalno pod stresom; stalno boste čakali, da tehtnica pokaže manj in stalno razočarani, ko se ne bo premikala tako hitro, kot ste si zaželeli. Stalno se vam bo zdelo, da ste za kaj prikrajšani, ali da se brezveze sploh trudite.

 – Rešitev?

1. Vedite, da je še vsakemu uspelo izgubiti odvečne kilograme, le če je vztrajal dovolj dolgo.

2. Osredotočite se na to, kako se je izboljšalo vaše počutje zdaj, ko se pravilno prehranjujete in redno gibate.

3. Omislite si pozitivne afirmacije in jih prakticirajte vsakič, ko se vam glede hujšanja pojavijo črne misli. Lahko si v mislih (ali še bolje naglas) ponavljate kaj podobnega kot: “Hvaležen/a sem, ker se počutim tako dobro in hvaležen/a sem, ker sem vsak dan bližje svoji idealni postavi.”

4. Sprejmite, da so zastoji, izzivi in ovire del življenja ter celo blagoslov. So odlična priložnost, da zrastemo, postanemo še boljši, še močnejši.

5. Prenehajte za nekaj časa z meritvami in tehtanjem. Prenehajte razmišljati o hujšanju. Preprosto ŽIVITE vaš nov način življenja.

*Če je vzrok za stres drugje, je potrebno najti rešitev za obvladovanje le-tega.

 

Ko se boste nehali obremenjevati, takrat se bo vaš organizem začel znova pravilno odzivati. Ko boste zopet pridobili vero vase, sledijo tudi rezultati.


Za vas pišem Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje

Če pa niste prepričani v svoje znanje o prehrani, se nam lahko pridružite na eni od delavnic. Vedno je poudarek na trajnem uspehu, ki temelji na dobrih osnovah, individualnem pristopu in načrtu, ki mu lahko sledimo vse življenje. Za več informacij nam lahko tudi pišete na info@360-studio.si ali nas pokličete na 070 595 950.

Komentarji

komentarjev