Kako si olajšamo delo in povečamo produktivnost

Vsi poznamo situacijo. Na splošno so razmere na trgu dela take, da se od nas zahteva čedalje več. Preobremenjenost raste, stres se kupiči, a obenem živimo vse bolj nezdravo. To ne gre skupaj. Če želimo situacijo obvladati, se ji moramo prilagoditi. Kako? Ustvarimo take pogoje, da bomo lahko delovali optimalno, saj manj preprosto ni več “dopustno”. Zato v današnjem prispevku podajam nekaj nasvetov o tem, kako si olajšamo delo in povečamo produktivnost  – v samo 4 korakih 🙂

 – Kako si olajšamo delo

#1 ZDRAVO PREHRANJEVANJE

Se vam je kdaj že zgodilo, da ste po kosilu postali sila utrujeni in celo zaspani? Šele na polovici delovnika ste … se vam resnično zdi, da je ta utrujenost posledica naporov v službi? Verjamete, da je to “normalno”?

Nedvomno je to zelo pogost pojav, ki pa je v veliki meri odvisen tudi od našega prehranjevalnega režima. Napake so lahko različne – preskakovanje zajtrka in/ali malice in posledično preobilno kosilo, ki nas dobesedno “ubije”, ali zgolj napačna izbira hrane. Ne samo zaradi produktivnosti na delovnem mestu, hrano je v vsakem primeru potrebno urediti zaradi zdravja in kakovosti življenja. In, kar je zelo pomembno za dolgoročen uspeh, zdravo prehranjevanje načrtujemo tako, da ga zlahka vključimo v način življenja in ustaljene urnike.

Če tudi sami želite v vašem podjetju izboljšati način prehranjevanja, se obrnite na nas in pripravili vam bomo “ad hoc” delavnico, s programom prilagojenim posebej za potrebe vašega podjetja. Osnovni program lahko preverite tukaj.

Saj veste, imeti zdrave zaposlene pomeni manj bolnišk, večjo učinkovitost, večje zadovoljstvo zaposlenega, kar pomeni večji dobiček za podjetje.

#2 POČITEK

Tukaj imam v mislih tako nočni počitek kot pavze med delovnikom. Človek potrebuje v povprečju 7 do 9 ur spanca na noč. Kronično pomanjkanje spanca ne le zmanjšuje naše kognitivne sposobnosti, temveč tudi poveča tveganje za nekatere vrste raka, srčno-žilne bolezni, diabetes in debelost. Če imate težave s spancem, poiščite pomoč, poskusite z meditacijo, sprostitvenimi tehnikami, oziroma premislite, če sami delate kaj takega, kar znižuje kvaliteto spanca (preveč hrane zvečer, preveč enostavnih sladkorjev za večerjo, pomanjkanje fizične aktivnosti, televizija v spalnici, ipd…).

Prav tako za normalno delovanje človek potrebuje redne pavze med delovnim časom. Optimalno je vsaj 5 do 10 minut na 2 uri. V tem času je najbolje, da sedemo, če smo ves dan na nogah, oziroma se malo “pretegnemo”, če ves dan sedimo. In evo nas na naslednji točki 🙂

#3 TELOVADBA

Človeško telo je namenjeno gibanju, danes pa večino dneva v glavnem presedimo. Sedimo v avtu, v službi, pred televizijo, v kavabaru … res skorajda ves dan. Za dosego dobrega zdravja in počutja brez rednega zmernega gibanja ne gre, še manj pa če si želimo tudi vitko in lepo oblikovano postavo.

Fitnes ali drug vadbeni program tri ali štirikrat tedensko je dovolj, da dosežemo zgoraj našteto, seveda z upoštevanjem prvih dveh točk. Ni pa dovolj, da ohranimo maksimalno storilnost med delom, če je naše delo pretežno umsko – kar velja za vse več ljudi.

Kaj lahko torej še naredimo, če imamo pretežno sedeče delo?

Med odmorom (točka dve), namesto da ga presedimo ali “gremo na čik”, opravimo nekaj počepov, poskokov, sklec, dvigov kolen, … karkoli, pomembno je, da se dobro razmigamo in “razdihamo”. Kar nas vodi do naslednje točke.

#4 ZADIHAJMO

Zdaj že vsi vemo, koliko koristi ima globoko dihanje za naše telo. Nedolgo nazaj sem za pisala, da so globoki vdihi in izdihi kot majhna ljubezenska sporočila našemu telesu 🙂 Potem, ko smo opravili nekaj vaj in se fino razmigali, se odpravimo (če je le možno) ven na svež zrak ter globoko in zavedno dihamo. To je odličen način, kako si olajšamo delo in povečamo produktivnost: naši možgančki bodo prejeli obilje kisika, lažje se bomo osredotočili, um bo bistrejši, spomin hitrejši.


Poleg odmora za zdravo malico, si med delovnikom privoščite vsaj dvakrat po pet minut aktivnega odmora ter nekaj globokih vdihov in izdihov na svežem zraku. 


Imate še kakšno idejo ali strategijo, ki jo sami uporabljate? Zapišite v komentar … več orodij imamo, bolje je 🙂

 

Za vas pišem Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje

Si želite v vašem podjetju izboljšati prehranjevalne navade? Preverite naš program Prehrana na delovnem mestu.

 

Komentarji

komentarjev