Filtri osebnih prepričanj

Kolikokrat ste brez kakršnegakoli razloga nekoga zasovražili (ali vzljubili), brez da bi z osebo sploh izmenjali besedo ali dve? Kolikokrat se vam je zgodilo v življenju, da ste popolnoma narobe ocenili neko osebo, v dobro ali slabo? In zakaj smo nekateri ljudje navzven videti tako drugačni, kot smo v resnici?

Odgovor ima eno samo besedo: FILTRI.

Ljudje sodimo druge s filtri osebnih prepričanj, ki si jih skozi življenje zgradimo na podlagi svojih (subjektivnih) izkušenj.

 

Filtri osebnih prepričanj

Nekaj takega se zgodi, ko nam filtri osebnih prepričanj zameglijo um in ne dojamemo vseh razsežnosti resnice.

Ljudje gremo skozi različne življenjske poti in posledično smo si, kot osebe z različnimi življenjskimi izkušnjami, med seboj zelo različni. In različen je naš pogled na svet, saj smo si ga zgradili na podlagi osebnih doživetij in preteklih odnosov.

Človek je edina žival, ki se pogovarja sama s seboj in na ta način “nalagamo podatke iz okolice v svoj računalnik”. Neko situacijo najprej zaznamo, se programiramo in po tem vzorcu sodimo vse prihodnje podobne pripetljaje.

In tako vse življenje zaznavamo, nalagamo in ustvarjamo nove in nove vzorce.

Neizbežno je torej, da ima vsak posameznik svoj unikaten način razmišljanja, dojemanja in razumevanja. Težava nastane, ko se ta lastna razmišljanja, dojemanja in razumevanja zmotno zamenja za univerzalno resnico in za univerzalni prav. Na ta način se ljudje zgolj oddaljujemo drug od drugega, namesto da bi si dali priložnost, se povezali in medsebojno bogatili svoja življenja.

… Kajti obstajajo lastnosti, ki so nam vsakomur enake….

….Vsi si želimo biti sprejeti. Takšni kot smo. Tako drugačni. Ampak isti.

Želimo si zgraditi lepe, izpolnjujoče odnose, splesti iskrena prijateljstva in se počutiti del nečesa večjega.

Želimo si stabilnosti in varnosti.

Želimo izraziti svoje talente skozi delo. Pa naj bo to ljubezen do dela z ljudmi, ki se izrazi z delom z gostinstvu ali v trgovini. Naj bo talent za umetnost, ki se izrazi v umetninah, ki drugim olepšajo življenje. Ali talent za ročne spretnosti, ki se izrazi z delom šivilje ali zidarja.

Še marsikaj drugega se lahko spomnim. Recimo.

Želim si na cesti srečati več ljudi s prijaznim in odprtim izrazom na obrazu.

Želim si vstopiti v trgovino in iz nje, pospremljena s toplim pozdravom in nasmeškom zaposlene.

Želim si, da se ljudje ne bi toliko razburjali, če ne spelješ s križišča še isti trenutek, ko se prižge zelena (ne, ne govorim o sebi, če bere kak navihan moški 😊).

……..

A ne bi bil svet lepši?

 

Za vas pišem Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje

Aktualno: Online program Znam jesti zdravo – Teorija se ves čas prepleta s prakso in vas nauči, kako si sami enostavno načrtujete prehrano ter postopoma uvedete potrebne spremembe – po svojem ritmu, na svoj način. In ravno zato, ker imam dolgoročna motivacija tako velik pomen pri trajnostni spremembi življenjskega stila, je velik del zadnjega modula (organizacija prehrane) posvečen ravno motivaciji.

 

 

Komentarji

komentarjev