Domača granola za hiter, zdrav in slasten zajtrk

domača granola

Na trgovinskih policah je moč dobiti noro dobre mešanice kosmičev in granol. Ponujajo se nam z najrazličnejšimi nazivi, ki nas želijo prepričati, kako zdravi in dietni so. Vsak, ki se malo pozanima o zdravi prehrani, je zagotovo že naletel na informacijo, da gre za živila z visoko vsebnostjo sladkorjev. Vendar to ne pomeni, da se moramo svojemu najljubšemu zajtrku popolnoma odreči. Domača granola je preprosta za pripravo, predvsem pa bolj zdravo nadomestilo za kupljene granole, saj imate nad sestavinami popoln nadzor.

domača granola

Domača granola s kvinojo in ovsenimi kosmiči

SESTAVINE:

  • 1 banana
  • 1 kaki
  • 2 žlici ovsenih kosmičev
  • 1-2 žlici kvinoje
  • 2-3 žlice semen (chia, bučna, lanena, sončnična)
  • 2 žlici rozin ali drugega suhega sadja po želji
  • 2 žlici kokosove moke
  • 2 žlici arašidovega masla

PRIPRAVA:

Banano in kaki dobro pretlačimo ter vmešamo še arašidovo maslo, ki si ga prav tako lahko pripravimo doma, če ne, pa kupimo tistega z napisom 100%. Vse ostale sestavine dobro zmešamo v posodi, kvinoje nam ni potrebno predhodno skuhati, le dobro jo operemo in namakamo v mlačni vodi približno 20 minut.

Vse sestavine dobro premešamo in enakomerno razporedimo po pekaču. Pečemo 35 do 40 minut na 150 stopinjah, vmes parkrat premešamo. Na koncu granolo malo potlačimo po pekaču in pustimo, da se ohladi.

Razporedimo v porcije, shranimo v hladnem in temnem prostoru ter porabimo v največ dveh tednih.

Tudi domača granola vsebuje veliko sladkorjev

Kljub temu, da gre za precej bolj zdrav pripravek od kupljene granole, pa je na mestu opozorilo. Tudi domača granola vsebuje precej sladkorjev (ki pa nikokakor niso enaki rafiniranim sladkorjem!) in maščob, zato kljub temu, da gre za bolj zdravo različico, svetujem zmerno uživanje prekomerno težkim osebam in vsem, ki imate pretežno sedeče delo.

 

👉PREBERITE TUDI: Ovsene palačinke z lešnikovim namazom

 


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi nam na Facebooku


 

Komentarji

komentarjev

1 misel o “Domača granola za hiter, zdrav in slasten zajtrk

Komentiranje je onemogočeno.