Bullet dnevnik: seznam opravil, rokovnik in dnevnik v enem

Bullet dnevnik

Že dobrih 5 let sem zvesti in množični uporabnik najrazličnejših zvezkov, kamor si zapisujem vse od načrtov za prihodnost, to-do sezname, razne misli in vrednote, dnevnik hvaležnosti in vse, kar mi pade na pamet. Leta nazaj, preden sem prešla na navadne zvezke, sem uporabljala rokovnike. A čisto iskreno, za moje potrebe niso bili primerna izbira in so ostajali na pol prazni. Pred dobrima dvema letoma pa sem začela uporabljati nekoliko bolj organiziran način zapisovanja, ker sem imela že toliko popisanih zvezkov, da sem potrebovala celo večnost, da sem našla kako pred časom zapisano informacijo. Takrat seveda še nisem vedela, da ima tak organiziran način vodenja različnih zapiskov že svojega izumitelja in tudi ime: “Bullet dnevnik”. 🙂

Bullet dnevnik

Kaj je bullet dnevnik?

Bullet dnevnik (ang. Bullet journal) je domiselni sistem za organizacijo najrazličnejših zapiskov. Primeren je za vse tiste, ki kljub življenju v digitalni dobi, radi kdaj pa kdaj v roke vzamemo pisalo in list papirja.

Zakaj domiselno?

Ker je pravzaprav “analogni” način zapisovanja, prilagojen načinu razmišljanja in obsegu informacij digitalne dobe. Omogoča nam, da zapisujemo želene informacije na tak način, da so nam hitro dostopne, ko jih potrebujemo, in da bolje organiziramo svoje dejavnosti, brez da bi “pozabljali” na pomembna opravila ali dogodke.

A ne le zato.

Tak sistem je domiseln tudi zato, ker je tako preprost. Njegov namen je namreč tudi ta, da so zapisi čim krajši -, kar nedvomno poveča našo motivacijo in voljo do tega, da ga sploh uporabljamo. 🙂

Kako sem začela

Ne vem, če se strinjaš, ampak zase sem ugotovila, da je veliko bolj učinkovito in pregledno, če za vse, kar zapisujem, uporabljam isti zvezek ali mapo. Testirala sem tudi druge načine (koledar dogodkov posebej, dnevnik in dnevnik hvaležnosti posebej, načrti za prihodnost posebej), ampak se niti slučajno niso obnesli. Pravzaprav je bila prava zmeda na moji pisalni mizi. 😅

Ampak le za kratek čas.

Potem sem se vrnila na uporabo enega samega zvezka, le da sem nekoliko kategorizirala različne zapise, si pripravila kazalo vsebine ter pustila prostor za mesečno načrtovanje ter tedenske preglede in načrte.

Tako sem vodila svoj lastni bullet dnevnik, brez da bi vedela, da se tako imenuje, praktično leto dni.

Potem pa sem res naletela na to ime in me je zanimalo, za kaj gre.

Vse na enem mestu…

Organiziran način beleženja nam omogoča, da imamo pregled nad veliko količino informacij.

Glavne sestavine bullet dnevnika so:

 • Kazalo vsebine
 • Naslovi
 • Oštevilčene strani
 • Oznake (•, X, O, <, >, -)
 • Kratki stavki

Opcijsko:

 • Letni koledar
 • Mesečni in/ali tedenski koledar

1. Kazalo vsebine

Omogoča nam, da hitro pridemo do informacij, ki jih iščemo. Kako dobro nam kazalo služi, pa je odvisno predvsem od tega, kako dobro označujemo naslove.

2. Naslov

Naslov je običajno datum. Kljub temu pa je smotrno dodati še ključno besedo, v kolikor tisti dan “vsebuje” informacijo, ki jo bomo v prihodnosti po vsej verjetnosti potrebovali. V kazalo vsebine bomo torej zapisali tako datum kot ključno besedo.

3. Oštevilčene strani

Vsaka stran od kazala naprej je oštevilčena, kar omogoča, da s pomočjo kazala hitro pridemo do želenih informacij.

4. Oznake

Za različne kategorije se uporabijo različne oznake:

 • – opomba, misel
 • O dogodek
 • • opravilo

Opravilo naknadno označimo s tremi znaki:

 • X opravljeno, zaključeno (označimo vsa opravila, ki ne potrebujejo več naše pozornosti)
 • < načrtovano (označimo opravila, ki niso opravljena, a so že načrtovana, torej smo jih vpisali v tedenski ali mesečni razpored)
 • > prestavljeno (označimo opravila, ki še niso zaključena in tudi ne načrtovana)

Še ena točka, ki daje velik pomen bullet dnevniku, je ravno oznaka “prestavljeno”, saj nam omogoča mesečni/tedenski pregled nad opravili, ki še niso zaključena in razmislek o tem, ali gre za pomembna opravila, ali za opravila, ki jih lahko opustimo.

Če večkrat izpuščamo pomembna opravila, je smiselno razmisliti o tem, ali gre za vzorec, ki potrebuje našo pozornost (npr. da se pogosto izogibamo neprijetnim obveznostim).

5. Kratki stavki

Smisel bullet dnevnika je preglednost, zato so stavki kratki, npr. • tedenski nakup hrane, • kupiti darilo za mamin rojstni dan ali – napredovala v službi. 🙂

Bullet dnevnik
Možnosti so neskončne –
pripraviš si lahko tudi urnik opravil, jih kategoriziraš po barvah ali beležiš število kozarcev spite vode, kot kaže fotografija 🙂

6. Koledar

Sama uporabljam tudi letni in mesečni koledar, ki služita temu, da imam pregled nad pomembnejšimi dogodki in opravili. Koledar si pripravim takoj za kazalom, pred samim beleženjem dnevnika.

7. Tedenski pregled

Sama naredim tedenski pregled ob koncu vsakega tedna, torej znotraj dnevnika samega. Tja prepišem morebitna prestavljena opravila in misli o tem, kaj bi lahko še izboljšala v naslednjem tednu.

 

Kakšna se pa tebi zdi tale ideja? Imaš mogoče svoj lastni sistem, ki ti dobro služi? Vesela bom komentarja 🙂

Se bereva naslednjič.

 


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO


 

Komentarji

komentarjev