Redno branje: Zdravilo za naš um?

Nevroznanost že dolgo raziskuje vpliv knjig na naše možgane. In vse več in več raziskav potrjuje koristi, ki jih ima branje na naše kognitivne sposobnosti; pozitivno vpliva na umske sposobnosti, spomin, domišljijo in celo zmožnost empatije.

Redno branje - koristi

– Poglejmo si kaj dobrega nam prinese redno branje.

  • Redno branje povečuje našo inteligenco in širi naše znanje. To velja posebno, če si privoščimo najrazličnejše vrste branja; od pustolovščin, romanc in drame, pa vse do strokovnega gradiva različnih področij.
  • Branje je učinkovito orodje proti stresu ter tako pozitivno vpliva na celotno zdravje in kvaliteto življenja. Medtem ko beremo se preklopimo stran od problemov in skrbi, saj smo osredotočeni na besedilo.
  • Branje krepi domišljijo in nam tako pomaga iskati inovativne rešitve na vsakodnevne izzive.
  • Redno branje krepi zmožnost osredotočenja, saj od nas zahteva prav to; popoln fokus. Če nismo popolnoma osredotočeni na vsebino, listamo v prazno, brez da bi vedeli kaj sploh beremo.
  • Z branjem bolje spoznamo sami sebe, saj nam različne zgodbe pomagajo doživljati različna čustva in nas vodijo v avtorefleksijo – razmišljanje o sebi.
  • Branje omogoča vpogled v dogajanje iz tujega zornega kota, kar vodi do boljšega razumevanja sebe in drugih. Razvijanje empatije je vsestransko koristno, tako na zasebnem kot, na poslovnem področju – posebej, če delate z ljudmi.
  • Redno branje nedvomno vodi v osebno in duhovno rast, saj nas pripravi do tega, da razmišljamo več in drugače. S tem, ko razmišljamo drugače, pripomoremu k temu, da ohranjamo naše možgane mlade.

Vendar pozor! Redno branje povzroča zasvojenost s knjigami in lahko vodi v trajno pozitivno spremembo v vašem življenju. 🙂

 

Komentarji

komentarjev