7 jutranjih ritualov za boljši vsakdan

Znebiti celulita - jutranji rituali

Po jutru se dan pozna, pravijo. Menim, da je veliko resnice v tej frazi: Če zjutraj vstanemo zadnji hip in opravimo vse v naglici, bomo po vsej verjetnosti nervozno hiteli cel dan; če že ne cel dan, pa zagotovo velik del dneva – dokler se za trenutek ne ustavimo, namensko umirimo in globoko vdihnemo.

Tako življenje, kjer je anksioznost nenehno do ene mere prisotna, lahko privede do resnih zdravstvenih težav. Polovica Slovencev je pod stresom, vse več se jih približuje stanju izgorelosti. Dobra novica je, da obstaja 7 jutranjih ritualov, s katerimi lahko to spremenimo in umirimo naš divji vsakdan.

Znebiti celulita - jutranji rituali

7 jutranjih ritualov za boljši vsakdan

1. Vstanimo 1 uro prej

Seveda je posledično potrebno leči pravočasno v posteljo. Če bomo poslušali svojo biološko uro, se bomo veliko bolje spočili in se zbudili polni energije. Mogoče se sliši nemogoče. Tudi sama sem nekoč sovražila zgodnje vstajanje in vlekla tistih “še 5 minut” v nedogled. To je bila ena prvih novih dobrih navad na moji poti osebnega in duhovnega razvoja. Od takrat je minilo že pet let. 🙂 Danes vstajam med 5.00 in 5.30 zjutraj in moja jutra so produktivna kot nikoli prej v življenju.

2. Napolnimo celice s kisikom

Ko vstanemo tako zgodaj, imamo možnost naužiti se čistega jutranjega zraka. Vzemimo si 5 minut časa, sedimo na travnik, teraso ali balkon in samo globoko in zavedno dihajmo. Tako bomo oskrbeli vse celice s kisikom, se počutili v hipu prenovljeni, naš um pa se bo neverjetno zbistril.

3. Spijmo velik kozarec vode

Pripravimo naš prebavni trakt na zagon z velikim kozarcem mlačne vode, ki mu lahko dodamo sok stisnjene limone ter po želji ščepec kurkume in ingverja (njami). Na ta način hidriramo notranje sisteme in jih pripravimo na “nov delovni dan”. Voda naj ne bo premrzla, saj bi to bil šok za telo.

4. V miru se uredimo

Vzemimo si čas za prijeten tuš, nego, pozitivne afirmacije, hvaležnost. Umirjeno uredimo otroke, brez nervoze, brez hitenja. Časa imamo dovolj, … saj smo vstali uro prej, kot običajno. 🙂

5. Razgibajmo se

Vzemimo si 10 minut časa za nekaj preprostih vaj. Če se že zjutraj razgibamo, poženemo kri (in kisik) po žilah in na sploh poživimo telo. Lahko se na primer naučimo kako se naredi jogijski sklop vaj “Pozdrav soncu”, ki odlično razgibajo telo ter povečajo prožnost in moč. To je vaja primerna za vsakogar; mlade in manj mlade, gibčne in manj gibčne. Vključite v to zdravo rutino tudi svoje otroke, zabavali se bodo.

6. Pojejmo bogat, hranilen zajtrk

Če želimo imeti produktivno jutro, za to potrebujemo kvalitetno energijo. Zajtrk naj bo obilen in hranilno bogat, ne zgolj energijsko bogat! Privoščimo našim celicam vse, kar potrebujejo za optimalno delovanje: dobre proteine, dobre maščobe, dobre ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Lahko pojemo jajce, malo zelenjave, kos polnovrednega kruha, za malico pa vzamemo seboj npr. kefir (ali drugi mlečni izdelek, oziroma rastlinski substitut), kos sadja in oreščke. Tako bo sladkor v krvi stabilen, mi pa polni energije in delovnega elana. 🙂

7. Načrtujmo dan

Najboljši način za povečanje storilnosti in optimalno izrabo časa je načrtovanje dneva. Naredite seznam vseh dejavnosti, ki jih morate opraviti tekom dneva. Razvrstite jih po pomembnosti in težavnosti ter uvrstite najbolj naporne v dopoldanski čas. Takrat je naša produktivnost na višku – sploh, če smo udejanili zgornje točke. 🙂

Za boljše zdravje vsak dan začnite z lepo mislijo, pozitivno naravnanostjo in zavedanjem, da ste vi sami gospodar svojega življenja.

Za vas pišem Tanja Baća, svetovalka za prehrano in zdravo življenje

 

Komentarji

komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.