3 sedeči jogijski položaji za sproščanje stresa

dnevne rutine za zdravje in dobro počutje - sproščanje stresa

Daljša obdobja izpostavljenosti stresu so danes nekaj povsem vsakdanjega in le redko kdo ima srečo, da uide takemu tempu življenja. Stres sam po sebi ni slab. Ima svojo vlogo in prispeva tudi k temu, da se naše telo “nauči” odzivati na neprijetne/nevarne dogodke, ki so neizbežen del življenja. Težava je v tem, da smo danes pod stresom takorekoč stalno, zato je potrebno poseči po orodjih za sproščanje stresa, ki poskrbijo za ponovno vzpostavitev ravnovesja. Saj veš – ravnovesje je “druga beseda” za popolno zdravje telesa in uma.

sproščanje stresa - joga - meditacija

Vplivi prekomerne izpostavljenosti stresu

Med telesnimi posledicami stresa so zakrčenost mišic, povečan krvni pritisk in pospešeno bitje srca. Značilni so tudi nespešnost, razdražljivost, motnje v hranjenju (izguba ali povečanje apetita), pomanjkanje volje, depresivnost, samozanemarjanje… Skratka, nič dobrega!

Potrebno je ukrepati – pravočasno in dosledno.

Starodavne tehnike za sproščanje stresa

Ankete so pokazale, da je 85% ljudi, ki redno izvaja jogo, poročalo o večji sproščenosti in na splošno lažjem spopadanju z vsakodnevnimi stresnimi situacijami.

Joga pozitivno vpliva na ravnovesje celotnega organizma, saj povezuje telo in um ter deluje na parasimpatično živčevje.

O pozitivnih vplivih joge sem že pisala tukaj  »

Danes vam predlagam 3 sedeče jogijske položaje za sproščanje stresa.

Sukhasana – sedeči položaj

Zložimo odejo v približno dvajset centimetrov višine. Sedemo na rob slednje in raztegnemo noge pred seboj. Prekrižamo golenice, razširimo kolena in zdrsnemo vsako nogo pod nasprotno koleno.

Sprostimo noge udobno na tleh. Pravilni položaj Sukhasane smo dosegli, ko stegna in kolenici tvorita trikotnik. Sedimo vzravnano, medenica je v nevtralnem položaju.

Položaj držimo nekaj minut, pozorni smo le, da nas polovici zamenjamo nogi.

Parivrtta Sukhasana – sedeči zasuk

Nadaljujemo iz sedečega položaja.

Postavimo desno roko na tla za vami, levo pa na zunanji del desnega kolena. Vdihnemo in nežno zasukamo trup v desno. Pri tem smo pozorni, da drža ostaja vzravnana. Bolj pomembno je to, da trup zavrtimo pravilno, kakor globina zasuka. Ta s prakso postaja čedalje globji.

Ponovno vdihnemo, popravimo držo in z izdihom še malo globje zasukamo. Pogledamo čez desno ramo. Ključnica in lopatice naj bodo odprte. Položaj držimo nekaj vdihov in izdihov ter ponovimo na drugi strani.

Janu Shirsasana – upogib naprej

Sedemo na tla, sedimo vzravnano. Stegnemo levo novo, upognemo desno koleno in desno stopalo namestimo na notranjem delu levega stegna. Desna noga in koleno udobno počivata na tleh.

Popek poravnamo tako, da je v liniji z levo nogo. Globoko vdihemo in iztegnemo roke navzgor, pri čemer pazimo, da hrbtenica ostane vzravnana. Z izdihom pa se upognemo naprej – v kolkih, ne s hrbtom. Če zmoremo, se poskusimo dotakniti prstov na nogi, oziroma se upognemo kolikor zmoremo, da hrbtenica še vedno ostane vzravnana.

S prakso se bo upogib poglobil, zato ne pretiravajmo in se silimo telesa preko mej.

Umirjeno dihamo ter držimo položaj minuto ali dve, nato pa zamenjamo nogi.

Več o jogi >>

Kaj pa ti? Kako pa se ti spopadaš z vsakdanjim stresom? Lahko podeliš svoje mnenje ali nasvet v komentarju.

PS: Delitev prispevka je dobrodošla 🙂

Tanja Baća, svetovalka prehrano in zdravo življenje, urednica portala 360 STUDIO

Sledi našim nasvetom tudi na Facebooku 

Komentarji

komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.