3 razlogi zakaj priporočam detox pred hujšanjem

Detox pred hujšanjem

Najprej naj te prepričam v nadaljnje branje z razlago moje različice detoxa, ki ima enak razstrupljevalni učinek, kot “klasični detox”, le da ima moj način eno pomembno prednost: ne zajema stradanja! 😊 Si še z mano? Super! Potem si v današnjem prispevku preberi, zakaj svojim varovankam obvezno priporočam detox pred hujšanjem. 

Še prej pa seveda malo teorije 🙂

Detox pred hujšanjem

Kaj je detox in kakšen je njegov namen?

Ja, saj vem… govorimo o zlajnani temi, ki ji razni prehranski guruji pripisujejo malodane čudežne, zdravilne učinke.

Danes je pač strah pred boleznijo ena izmed poglavitnih tarč za marketerje in detox je ena izmed pogruntavščin, s katero zagotovo nekdo nekje mastno služi.

Ampak…

…Ja, obstaja ampak.

To, da se nekdo nekje okorišča na ta račun, še ne pomeni, da je zadeva popolnoma zgrešena. Živimo v taki družbi, kjer žal nateg obstaja na vsakem koraku. Zaradi tega se ne bomo preselili na drug planet, a ne?

– Učinki detoxa na telo

Detox ali po slovensko razstrupljanje je prehranska kura, katere glavni namen je očistiti telo strupov, ki zaidejo v naše telo iz okolja (iz zraka, hrane, vode) in ki nenehno nastajajo v telesu v presnovnih procesih.

Tarčni organi razstrupljevalnega procesa so jetra, ledvice in črevesje, vključena pa so še pljuča in koža.

– Klasični detox

Običajne detox kure zajemajo uživanje čajev, sokov in zelenjavnih smutijev ter malo ali nič hrane, trajajo pa okrog 7 do 10 dni. 

Saj ne pravim, da bi se zgodilo ne vem kaj slabega našemu telesu, če bi se odločili za tako razstrupljevalno kuro. Ne, nobene škode ne bi bilo. Verjetno bi bil precej večji problem sploh zdržati 7 dni brez kakršnekoli hrane … še manjša verjetnost je pa ta, da če že zdržimo tisti teden stradanja, ne bomo navalili na pico, hamburger, burek… še isto sekundo ko ura odbije konec 7. dneva …in seveda jedli do onemoglosti naslednje 3 dni.

No ja, v tem primeru pa smo res naredili precej več škode kakor koristi.

Torej … stradanje ni prava rešitev, od katere bi dejansko imeli kakršnokoli korist. Na srečo obstajajo tudi drugi načini, da očistimo, resetiramo in poživimo svoje telo.

Detox - hujšanje - dieta - misija poletje

Detox po moje

Poanta razstrupljanja je v tem, da v telo vnesemo čim več hranilnih snovi, ki bodo blagodejno vplivale na prej omenjena jetra, ledvice in prebavni trakt.

Kaj potrebujejo ti organi?

Vse prej kot stradanje! Poglejmo si za vsakega posebej:

  • Jetra so naš glavni filter in ena njegovih poglavitnih nalog je razgradnja strupov, da se potem lahko izločijo iz telesa. Jetra bomo najbolj zaščitili z obiljem aktioksidantov in jim tako omogočili, da še naprej dobro opravljajo svojo funkcijo.
  • Ledvice lahko opišemo kot čistilni organ, katerega najpomembnejši nalogi sta čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa. Za dobro delovanje poskrbimo z zadostnim vnosom vitaminov in mineralov (predvsem B2, B6 in magnezija), pomembno je tudi to, da zmanjšamo vnos soli in pijemo dovolj čiste vode.
  • Zdravje črevesja je v največji meri odvisno od njegovega mikrobiotičnega ravnovesja in “čistosti”, za oboje ključnega pomena zadosten vnos topnih in netopnih vlaknin. Pomemben pa je tudi zadosten vnos antioksidantov, vitaminov C, E in D, cinka, aminokislin in omega-3 maščobnih kislin. 

Kot vidimo, stradanje nikakor ni rešitev!

Rešitev je v povečanem vnosu hrane, ki vsebuje vse te snovi v izobilju in čim manj praznih kalorij. Kar pomeni obilo sadja in zelenjave, nekaj kvalitetnih beljakovin, zadostne količine kvalitetnih rastlinskih maščob in rib.

Tak detox bo vsekakor blagodejno vplival na celotno telo 🙂

No, ravno s takim detoxom začnemo tudi našo prehransko preobrazbo v misiji poletje (8- tedenskem programu/vodiču za hujšanje), potem pa nadaljujemo z uravnoteženim jedilnikom.

In verjemite, nobene lakote ne bo 😉

Ne v času 7-dnevnega detoxa in zagotovo ne potem.

Zakaj sploh narediti detox pred hujšanjem?

Izvoli 3 obljubljene razloge:

  • Da izločiš vse strupe, ki se ti dan za dnem nabirajo v telesu in škodujejo tvoje zdravju, ti jemljejo energijo in lahko celo vplivajo na nabiranje kilogramov.
  • Zaradi izločenih strupov bo celotna presnova razbremenjena, bolj učinkovita in živahna ter posledično tudi metabolizem hitrejši.
  • Z mojim načinom detoxa boš napolnila svoje telo s hranilnimi snovmi, izboljšala svoje počutje, raven energije in hormonsko ravnovesje ter pripravila telo na učinkovitejše hujšanje.

Začni že danes! Pridruži se mi v MISIJI POLETJE za 0.9€ na dan – Postani fit do poletja in OSTANI fit za vedno >>

Ti je bil prispevek všeč? Povej naprej 😊

Se tipkamo kmalu, do takrat pa en topel objem.

Tanja Baća, svetovalka za prehrano, urednica 360 STUDIO

Komentarji

komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.