11 zdravilnih učinkov limone

Za revijo Jej zdravo sva se pogovarjali z Laro Jelen o limonah. Kmalu objavim celoten članek, medtem pa si preberite 11 najpomembnejših zdravilnih učinkov limone.

11 zdravilnih učinkov limone

11 zdravilnih učinkov limone

 1. 1 sama limona zadovolji 50% naših dnevnih potreb po vitaminu C, vsebuje pa manj kot 20 kcal. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C med drugim krepi naš srčno žilni sistem.
 2. Poleg vitamina C vsebuje vitamin A in vitamine B kompleksa (razen B12) ter minerale železo, baker, kalij in kalcij.
 3. Limone pomagajo pri slabokrvnosti, vendar ne zaradi vsebnosti železa. Vitamin C in citronska kislina pomagata pri absorbciji železa, predvsem nehem železa, ki ga največ najdemo v sadju in zelenjavi.
 4. Posebne vlaknine v limoni (in v citrusih nasploh) znižajo celokupni holesterol.
 5. Uživanje limone pomaga rakavim bolnikom upočasniti napredovanje bolezni, saj vsebuje številne protirakave spojine.
 6. V kombinaciji s prehrano z visoko hranilno gostoto limona pomaga izboljšati videz strij, če njen sok nanesemo na prizadete predele.
 7. Z limoninim sokom si pomagamo tudi pri aknah.
 8. Limone pomagajo pri zgagi (razen v primeru obolenja z gastroezofagealnim refluksom), migrenah, slabosti in tudi pri zaprtju.
 9. Limone pomagajo zmanjšati pojavnost ledvičnih kamnov, ker dvignejo pH urina. V takem okolju se bodo ledvični kamni težje tvorili.
 10. Če stisnemo limono v zeleni čaj, bomo potencirali njegove antioksidativne sposobnosti.
 11. Zaradi vsebnosti topne vlaknine pektina, ki v želodcu poveča svojo površino, podaljšajo občutek sitosti. Vendar pozor: pektina v čistem limoninem soku praktično ni, saj se nahaja v stenah sadeža.

 


Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360

Komentarji

komentarjev